Ziarul Unirea apare in 1891, ca foaie culturală şi bisericească, întemeiată de un grup de intelectuali şi preoţi patrioţi si luminaţi. A fost şi a ramas un ziar de luptă pentru unitatea şi prosperitatea românilor, militând pentru Marea Unire din 1918, unitatea şi prosperitatea neamului. A apărut până în 1948, când a fost interzis. Reapare în 1968, la Alba Iulia, odată cu înfiinţarea judeţului Alba. Este un ziar independent, echidistant politic, în slujba cetăţeanului, fiind ziarul cu cel mai mare tiraj din Transilvania.
Editura „Unirea”– Diversitate şi servicii complete în universul cuvântului tipărit.
Înfiinţată în anul 2004, odată cu dezvoltarea cotidianului cu acelaşi nume, Editura „Unirea” şi-a câştigat repede un renume printre autorii din cele mai diverse domenii, precum şi printre iubitorii de carte. Tipografia proprie, un serviciu de tehnoredactare profesionist şi serviciul de corectură ireproşabil au atras pe cei mai pretenţioşi autori, care au rămas ulterior clienţi fideli ai societăţii „Unirea”. Calitatea serviciilor a fost probată de-a lungul timpului de faptul că aici au văzut lumina tiparului nu numai volume de poezie sau beletristică, ci şi monografii, studii documentare, lucrări tehnice, manuale şi cursuri pentru toate nivelurile de pregătire preuniversitară şi universitară etc. Ba chiar şi cataloage de expoziţii, publicaţii omagiale sau ediţii de celebrare a unor evenimente istorice şi culturale, a căror editare impune cele mai înalte standarde calitative, precum şi promptitudine în executarea comenzilor.
Printre cei ce au apelat la serviciile complete şi diversificate ale Editurii „Unirea” se numără Gheorghe Mărginean, Ironim Muntean, Gheorghe Dăncilă, Marius Ceteraş ş.a., fiecare dintre aceştia adăugând prestigiul lor la prestigiul deja câştigat de editură pe piaţa cărţii şi în universul cuvântului tipărit.
Tipografia Unirea s-a lansat în anul 1996 prin achiziţionarea primei maşini de tipar rotativ din judeţ marca Zirkon 66. Iniţial a fost o investiţie pentru uzul propriu al S.C. Unirea Pres S.R.L., pentru tipărirea ziarului „Unirea”. Odată cu dezvoltarea pieţei media pe această rotativă au fost tipărite şi alte titluri de răspândire locală şi regională.
1996 a fost anul în care s-a înfiinţat şi editura „Unirea” maşina rotativă permiţând tipărirea în condiţii bune şi de mare eficienţă a cărţilor. Lucru care s-a şi întâmplat, de-a lungul anilor numărul cărţilor editate aici crescând de la an la an.
În anul 2005 vechea rotativă Zirkon 66 este înlocuită cu o maşină tot rotativă mai performantă care permite şi tipărirea color, o maşină de tipărit marca Solna D 30.
Acelaşi an aduce o diversificare a ofertei Tipografiei „Unirea” prin achiziţionarea unei maşini de tipar plan Solna 225, astfel încât pe lângă ziare, reviste cărţi se pot tipări aici şi afişe, pliante, albume.
Calitatea tipăriturilor gen afişe, plante, albume creşte odată cu achiziţionarea în anul 2010 a unei noi maşini de tipar plan, mai performante, marca Heidelberg SM 52.
Desigur că în perioada scursă de la înfiinţarea tipografiei şi până acum, pe lângă utilajele principale prezentate mai sus, zestrea de producţie a tipografiei a fost îmbogăţită conţinuu cu maşini de fălţuit (GUK), ghilotine(Polar) şi alte utilaje de tipar. Şi bineînţeles cu personal calificat.