[wd_asp elements='search' ratio='100%' id=1]

Dictionar termeni poligrafici

Ultima modificare la

A
Agenti de umplere: Substante aditive care se adauga hartiei si cartonului, cum ar fi cleiul sau creta.

Adunare (adunat): Procedura prin care colile de tipar sunt asezate una peste cealalta, in ordinea numarului de coala.

Albitura: Spatiul delimitat de formatul unei pagini si oglinda acesteia.

B

Balot de hartie: Deseuri de hartie care se prezinta sub forma unui pachet legat.
Banda de eliminare: Curele paralele sau banda transportoare pe care cad colile tiparite care sunt transportate in afara utilajului de tipar.
Banda polipropilena: Banda termosensibila folosita pe o masina de impachetat pentru a lega pachetele cu tiparituri.
Banderola: Banda tiparita din carton sau hartie, utilizata prin legare sub forma de inel in jurul unui produs finit tiparit.
Big (biguire): Semn trasat pe carton prin presare pentru a facilita plierea ulterioara dupa acea linie.
Bloc de carte: Interiorul unei carti format din coli de tipar asezate in ordinea numarului de coala sau a paginatiei.

Bobina de hartie (rola, sul): Hartie ambalata sub forma de sul, folosita in tiparirea pe rotative.
Bon: Pachet de ziare legat si etichetat, continand de obicei intre 200 si 500 de exemplare.
Book Cream: Hartie de carte pigmentata (de obicei de culoare crem-galbui) de o calitate deosebita,cu suprafata uniforma si opacitate buna.
Broadsheet: Denumire generica de origine britanica folosita pentru a defini un ziar de dimensiuni mari (A2).
Brosare: Procedeu tehnic prin care se realizeaza legarea blocului de carte sau a interiorului unei reviste de coperta, utilizandu-se clei cu uscare rapida incalzit la temperaturi mari. Sunt folosite doua tipuri de clei: clei de cotor (flexibil) si clei lateral (dur).
BT (bun de tipar): 1. Acordul dat de catre client sau de catre responsabilul cu calitatea din cadrul tipografiei cu privire la calitatea produsului tiparit; 2. Un exemplar din tiraj care respecta toate normele de calitate impuse.
C
Caiet: Parte componenta a unui ziar, avand de obicei intre 4 si 32 de pagini, individual prin el insusi, si care impreuna cu inca unul sau mai multe caiete formeaza un ziar complet.
Capac: Parte componenta a ambalajului unei bobine care protejeaza partile laterale ale acesteia.
Capitalband: Siret colorat, cu o margine ingrosata, cu care se intareste cotorul unei carti sau al unui registru.
Capsare: Metoda de legare in care colile indoite pe mijloc sunt prinse de la exterior catre interior cu capse metalice. De obicei, un astfel de fascicol nu contine mai mult de 96 de pagini.
Caracter: Tipul corpului de litera care este utilizat.
Cartare: Operatiune prin care publicatiile sunt impartite pe rute de destinatie, fiind in prealabil etichetate si ambalate.
Carte legata: Asamblarea colilor de tipar la o carte prin coasere si apoi aplicarea forzat-ului, capitalband-ului, semnului de carte si a copertilor cartonate.
Carton cromocretat (GC): Cartoane care contin intre straturile de celuloza chimica, straturi intermediare din celuloza mecanica. Stratul de acoperire din celuloza mecanica este albit si pigmentat. Carton din fibra primara cretat (carton cromocretat), cu fata alba, fara fibre lemnoase, cu strat intermediar deschis la culoare si spate alb, fara fibre lemnoase (GC1) sau cu spate Manilla (GC2).
Carton duplex: Carton multistrat, cretat pe o fata, cu spate gri, tip GD2 si GD3. Carton duplex tip GD2 si GD3, multistrat, fabricat din celuloza albita si pasta din hartie reciclata, cu fata albita si spate gri. A fost conceput pentru a asigura eficienta ridicata a proceselor de tiparire si conversie, cu un minim de pierderi si deseuri.
Carton duplex cu spate alb (GT): Carton cromo cu fata alb-lucioasa, cretata si spate lucios din celuloza si pasta de hartie reciclata, albita. Carton multistrat, cu densitate mare, fata dublu cretata si spate alb.
Carton: Termen generic pentru hartie consistenta, de cele mai multe ori multistrat, cu gramaje variind intre 115 si 500 de grame/mp, in unele cazuri chiar mai mare; este folosit adesea pentru aplicatii grafice, tipar sau ambalaje.
Carton aglomerat: Carton multistrat format dintr-un strat superior de celuloza inalbita, cu miezul si straturile inferioare din fibre reciclate. Stratul inferior de pe spatele cartonului poate fi acoperit cu un alt strat de celuloza inalbita sau nu, dupa caz. In Europa, cartonul aglomerat este numit carton duplex.
Carton cromo GC1: Carton multistrat dublu cretat pe fata si simplu cretat pe verso. Prezinta rigiditate, grad de alb si luminozitate foarte ridicate, datorita spatelui alb, cretat, tip GC1 si cretarii performante a fetei si suprafata foarte neteda. Se preteaza la tipar offset plan, inclusiv policromie, gravura, flexografie, serigrafie, plastifiere, lacuire, timbru sec, aplicare folie metalica.
Carton cromo GC2: Carton multistrat, dublu cretat pe o fata, cu o rigiditate foarte buna. Are o culoare naturala cu un grad de luminozitate si de alb ridicat datorita spatelui deschis la culoare, tip GC2 si cretarii performante, precum si suprafata foarte neteda.
Carton de legatorie (mucava): Carton pentru legatorie cu fete gri, realizat din fibre reciclate. Se foloseste la coperti si cotoare pentru carti, legatorie, cutii, albume, jurnale, jocuri etc. Se preteaza pentru urmatoarele operatiuni post tiparire: debitare circulara, stantare, perforare, faltuire, crestare, biguire, gaurire si frezare.
Carton multistrat: Carton compus din mai multe straturi: superior, mediu si inferior.
Carton omogen: Carton compus dintr-unul sau mai multe straturi fabricate din acelasi material, cum ar fi celuloza pura sau de alt tip. Frecvent este folosit ca alternativa termenul de carton solid.
Caseta: Parte componenta a masinii de brosat (binder) sau a unei masini de adunat si capsat automata. In aceasta se introduc colile cu acelasi numar care urmeaza a fi adunate cu celelalte coli din celelalte casete pentru a fi legate (brosate) cu clei sau capsate.
Cauciuc: Strat subtire din cauciuc de pe o masina de tipar care transfera cerneala de pe placa tipografica pe hartie.
Calimara: Rezervorul de pe o masina de tipar ce contine cerneala tipografica de o anumita culoare.
Celuloza: Elementul de baza al peretilor celulelor tuturor plantelor. Toate plantele contin tesuturi care, corect procesate, vor produce celuloza. Bumbacul in stare bruta contine aproximativ 91% celuloza naturala in cea mai pura forma. Alte surse de fabricare a hartiei sunt canepa (77% celuloza), lemnul de esenta moale sau tare (57% pana la 65% celuloza).
Celuloza (pasta chimica): Materie prima pentru fabricarea hartiei constand din fibre de celuloza, obtinute printr-un proces de fierbere chimica (metoda sulfatului sau sulfitului).
Celuloza macinata: Celuloza mecanica fabricata intr-un defibrator cu prese, in care bustenii sunt macinati de o “piatra” cu suprafata foarte rugoasa.
Celuloza mecanica: Materia prima pentru industria de hartie, constand din fibre care au fost eliberate prin mijloace mecanice.
Cerneala metalica: Cerneala pentru tipar care produce un efect auriu, argintiu, de bronz sau alte culori metalice.
Cerneala transparenta (alb transparent): Tip de cerneala care nu acopera culoarea de dedesubtul sau, care este folosita pentru realizarea unor nuante de culoare.
Cicero (pica): Unitate de masura in industria tipografica, echivalenta cu 12 puncte de tipar (4,5mm).
Ciorap tipografic: Suport textil in forma de manson, montat pe un cilindru de cauciuc, folosit in sistemul de umezire la transferul solutiei de umezire catre placa.
Clapa: Prelungirea pe latime a copertii astfel incat partea care depaseste latimea blocului de carte sa fie pliata catre interior.
CMYK: Cyan, Magenta, Yellow si blacK. Cele patru culori de baza care sunt folosite in tiparul policrom. In DTP, reprezinta una dintre gamele de culori etalon, celelalte fiind: HSB, PMS si RGB.
Coala “la mana”: Termen folosit in legatoria de carti pentru a desemna 16 pagini A5 sau 16 pagini A4.
Coala de tipar: Termen folosit pentru a desemna exemplarul tiparit delimitat de lungimea si latimea colii in cazul cartonului sau al tiparului in coala si respectiv de latimea rolei de hartie si de cut-off-ul faltului in cazul tiparului pe rotative. O coala de tipar are: 32 pagini A5, 16 pagini A4, 8 pagini A3 (tabloid), 4 pagini A2 (broadsheet).
Codul Pantone: Sistem de culori cu peste 1200 de nuante creat de firma Pantone Inc.
Coldset: Metoda de tipar care utilizeaza imprimarea la rece, folosindu-se cerneala adecvata si uscare prin evaporare si absorbtie.
Colect: Metoda prin care colile sunt adunate in falt, creandu-se astfel un produs finit din mai multe coli cu ajutorul adunatorului.
Coloncifru: Portiunea de jos a unei pagini tiparite care contine numarul acesteia.
Colontitlu: Portiunea de sus a unei pagini tiparite care contine de obicei titlul lucrarii sau al capitolului.
Contor: Parte componenta a unei masini tipografice utilizata pentru a numara copiile tiparite.
Continut de umezeala: Greutatea apei in materialul umed fata de greutatea totala a materialului.
Coperta: Invelis din carton de diferite tipuri care acopera blocul de carte (interiorul cartii).
Copie: Orice material realizat prin procesul de productie intr-o tipografie.
Corectura chromalin: Proba de tipar chimica in policromie. Arata cu aproximatie aspectul produsului final tiparit pe hartie cu suprafata foarte neteda (cretata, satinata). In cazul tiparirii pe hartie necretata, tonurile vor fi diferite de cele care apar pe corectura chromalin.
Cotor: Parte componenta a unei carti care reprezinta locul unde are loc legarea colilor de tipar prin brosare, coasere sau capsare.
Creion retus (creion de corectura): Creion care contine o substanta ce dizolva fotopolimerul de pe placa tipografica, inlaturandu-se astfel zonele ce nu se doresc a fi tiparite.
Cretare prin presare: Aplicatie tehnica in care pelicula de cretare este presata de un cilindru placat cu un crom extrem de lustruit. Rezultatul este un grad foarte mare de luciu.
CTF (computer-to-film): Metoda prin care fisierul de pe calculator este transpus pe un film fotografic. Acest film este folosit pentru a realiza imaginea pe placa tipografica conventionala, intr-o rama de copiat.
CTP (computer-to-plate): Tehnologie folosita in procesul de tiparire in cadrul caruia o imagine creata intr-o aplicatie DTP (desktop publishing) este expusa direct pe o placa tipografica cu ajutorul laserului. CTP-ul prezinta mai multe avantaje in comparatie cu metoda conventionala de expunere a placilor. In CTP, intregul proces de transfer al imaginii de pe film pe placa de tipar este eliminat din procesul de tipar, crescand astfel claritatea imaginii si a detaliilor.
Culori primare: albastru, rosu si galben. Amestecate cu negru in diferite proportii, acestea permit reproducerea tuturor celorlalte culori.
Cutoff: Distanta masurata in jurul cilindrului taietor (de taiere) a faltului unei masini de tipar webpress, care stabileste lungimea repetabila a unei coli de tipar sau a unei imagini.
Cyan: Una din culorile de baza folosite in procesul de tipar. Reflecta culoarea albastra si cea verde si absoarbe culoarea rosie.

D

DCS: Desktop colour separation – procedeu de separare a culorii, utilizat in programul Quark.
Densitate: 1. Metoda de masura a compactitatii hartiei. Densitatea este calculata matematic ca raportul dintre greutatea de baza si grosimea hartiei. 2. Contrast/innegrire – masurarea intensitatii culorii pe o suprafata tiparita.
Densitometru: Dispozitiv de control al calitatii care masoara densitatea polimerului de pe o placa tipografica sau densitatea cernelii de pe o tiparitura.
Deseu hartie: Resturile de hartie care raman din procesul de productie si care nu mai pot fi utilizate in productie, fiind astfel imbalotate in scopul reciclarii.
Developare: Trecerea placilor tipografice printr-o solutie ce corodeaza polimerul de pe placa expus la lumina, ramanand astfel pe placa doar imaginea dorita.
Dezinsert: Separarea unei sectiuni tiparite din alta, ambele sectiuni fiind tiparite si adunate impreuna.
Directia fibrei: Directia in care majoritatea fibrelor se intind intr-o coala de hartie finita. Alinierea lor este paralela cu directia in care hartia trece prin masina de fabricat hartie. Hartiile se impaturesc mai bine in directia fibrelor.
DTP (desktop publishing): Crearea pe un calculator a documentelor care urmeaza a fi publicate. Utilizatorii creeaza pagini layout cu text, grafica, fotografie si alte elemente vizuale utilizand soft-uri precum QuarkXPress, Adobe InDesign, Microsoft Publisher, Apple Pages etc.
Dublare: Eroare de tipar manifestata prin aparitia unei “umbre” de intensitate mai mica langa imaginea tiparita.
Durabilitate: Capacitatea hartiei de a-si pastra proprietatile fizice in conformitate cu standardul international ISO 9706.
E
Eliminarea nuantei de baza: Reducerea pigmentului de cerneala in tonurile gri-neutru si negru, cu separare de CMYK. O marire a proportiei de culoare neagra compenseaza aceasta reducere. Avantajul este obtinerea unui strat mai subtire de cerneala, ceea ce inseamna murdarie mai putina la tiparire si un timp mai scurt de uscare.
Emboss: Procedeu de formare prin presare a unei imagini in relief pe hartie sau carton. Se mai numeste si “timbru sec”.
Expunere: Procesul prin care o placa tipografica este expusa la o lumina de o intensitate mare, imprimandu-se astfel imaginea pe acea placa.
F
Falt: Mecanism atasat utilajului tipografic prin care se realizeaza taierea hartiei in forma de coala de tipar si impaturirea ei in forma dorita.
Faltuire: Actiunea de indoire a hartiei sau a cartonului. Se mai foloseste si la procedeul de indoire a placilor tipografice, pentru a putea fi prinse in utilajul de tipar.
Filigran: Imaginea creata prin presare, in formarea hartiei de catre egutor, in sectiunea umeda din masina de fabricat hartie; poate fi vazuta tinand coala respectiva in lumina.
Film: Folie transparenta ce permite trecerea luminii prin ea.
Fisa tehnologica: Lista in care sunt introduse toate caracteristicile tehnice pentru fabricarea unui produs: formatul, numarul de pagini, tipul de hartie, metoda de finisare etc. Fisa trece dintr-un sector de productie in altul, o data cu stadiul de executie al lucrarii.
Flag: Titlul unui ziar asa cum apare in partea de sus a primei pagini.
Flexografie: Procedeu de tiparire realizat cu ajutorul presei rotative, prin care imaginea este transferata pe hartie cu ajutorul placilor si al cernelurilor cu uscare rapida.
Fluturas: Tiparitura de dimensiuni mici (de obicei jumatate din A5), adusa la dimensiunea dorita prin taiere la ghilotina.
Folie: Invelis metalic sau colorat, in coli sau role, utilizat in procesul de tiparire si embosare.
Folio si emboss: Procedeu de imprimare a unei imagini in relief pe o suprafata fara a folosi cerneala, ci o folie colorata care este presata la caldura.
Fonta de culoare: Imagine test in care cerneala acopera intreaga suprafata a colii de tipar pentru a se verifica presiunea si nivelul de ungere a valurilor.
Format: Dimensiunea produsului (lungime si latime). Pe langa formatele de baza enumerate mai jos, exista si formate intermediare, realizate in funtie de cerintele clientilor sau de posibilitatile utilajelor de tipar. Principale formate de baza sunt: A0 (841×1189), B0 (1000×1414), A1 (594×841), B1 (707×1000), A2 (420×594), B2 (500×707), A3 ( 297×420), B3 (353×500), A4 ( 210×297), B4 (250×353), A5 ( 148×210), B5 ( 176×250).
Forzat: Coala de hartie sau carton folosita la cartea legata care este lipita de verso-ul copertii si prima si ultima pagina a blocului de carte.
Fotogravura: Procedeu de tipar in care imaginea este gravata pe un cilindru plan. Avantajele acestei metode de tipar sunt viteza si tirajele mari. Se foloseste in principal pentru tiparirea revistelor.
Fractie: Pachet legat si etichetat de ziare avand sub cantitatea unui bon.
FTP(File Transfer Protocol): Metoda standard de transfer a fisierelor utilizand o conexiune internet. FTP permite transferarea fisierelor intre diferite calculatoare cu pastrarea datelor.
G
Gamut: Unitate de masura utilizata in industria tipografica, echivalenta cu 10 puncte tipografice (3,76 mm).
Ghilotina: Utilaj dotat cu un cutit folosit pentru taierea, pregatirea si finisarea materialelor tiparite.
Grad de alb: Proprietate determinata vizual, caracterizata prin stralucire ridicata, grad inalt de difuzie a luminii si minimum de culoare.
Gramaj: Greutatea in grame pe metru patrat a hartiei sau a cartonului. Mai este denumita si greutate de baza.
Gravura: Procedeu prin care imaginea de tiparit este gravata pe o placa metalica atasata unui cilindru. Acesta este rotit si impregnat cu cerneala iar sectiunile care nu contin imagine sunt spalate. Hartia este trecuta si presata intre doi astfel de cilindri.
Grup de tipar: Parte componenta a unui utilaj tipografic in care se produce imprimarea (pe o fata sau pe ambele fete). Daca grupul de tipar este parte componenta a unei masini plane de tipar, imprimarea se face doar pe o parte, iar daca este parte componenta a unei rotative, imprimarea se face fata-verso.
H
Hartie dublu cretata (DCL, DCM):Hartie cu un grad de finisare ridicat pe ambele fete; se produce in varianta lucioasa si mata. Se utilizeaza in general la coperti, materiale publicitare, cataloage, publicatii de arta, calendare, flyere, fluturasi.
mape, brosuri, reviste. Are un grad de alb extrem de ridicat si o foarte buna finisare a suprafetei.
Hartie „endless”: Hartie infasurata pe o rola (opusul hartiei in coli).
Hartie autocopiativa: Hartie care permite realizarea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon. Hartia transforma presiunea intr-o reactie colorata care transfera imaginea pe copie. Hartiile autocopiative sunt in principal folosite pentru facturi, chitante, vouchere, ordine de plata etc.
Hartie calandrata: Hartie care a fost netezita si compactizata intre rolele unui calandru, mai mult sau mai putin lucioasa (calandrata lucios sau mat). Efectul care se produce in calandru este rezultatul combinat dintre temperatura si presiune.
Hartie cerata: Hartie aproape fara continut de lemn care este impregnata cu parafina, ceara sau mixtura de ceara, parafina sau plastic.
Hartie cretata: Hartie baza care a fost cretata cu o pelicula, formata in principal dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti care imbunatatesc calitatile suprafetei hartiei.
Hartie de calc: Hartie semitransparenta care permite trecerea luminii prin ea, fiind un inlocuitor mai ieftin al filmului in ceea ce priveste montajul pe placi conventionale.
Hartie fara continut de lemn: Hartie care nu contine fibre mecanice, adica toate tipurile de hartie care contin mai mult de 90% celuloza chimica.
Hartie lacuita: Hartie acoperita cu un strat masiv de cretare, a carei suprafata asigura o reproducere a imaginii foarte apropiata de original.
Hartie LWC (Light Weight Coated): Hartie cretata cu greutatea de baza mica si continut de lemn.
Hartie materie prima: Materia initiala pentru fabricarea hartiei. Este compusa din fibre si aditivi dizolvati in apa.
Hartie OCR: Hartie pentru recunoasterea caracterelor optice, caracterizata de un inalt grad de puritate
Hartie offset: Hartie cu suprafata necretata si uneori neregulata, in general folosita la tiparirea cartilor.
Hartie pentru etichete: Hartie cretata pe o fata, fara continut de lemn si fara clor.
Hartia de etichete se imparte astfel:
– hartie eticheta standard
– hartie eticheta rezistenta la apa
– hartie eticheta rezistenta la apa si substante alcaline
Hartia pentru etichete este fabricata din pasta fara lemn pentru a asigura o buna uniformitate a suprafetei si un grad ridicat de alb.

Hartie de ambalaj: Hartia de ambalaj industriala este o hartie Kraft, produsa din fibra primara nealbita. Este neteda, 100% celuloza nealbita, rezistenta la rupere. Se foloseste la impachetare, invelire, acoperire, pungi, etc. De obicei de culoare bruna naturala.
Hartie rezistenta la apa: Hartie tratata chimic, suficient de rezistenta la rupere sau destramare atunci cand este saturata cu apa.
Hartie termica: Hartie cretata pe o fata, termosensibila, folosita pentru tiparirea de text si imagine pe aparatele fax, termoplottere si termoprintere.
Hartie volumetrica: Hartia offset volumic sau hartia volumetrica este folosita indeosebi pentru carti, brosuri, manuale, caiete etc. Datorita volumului mare, se poate reduce de la 10 % pana la 20% din greutatea cartii. Hartia isi mentine aspectul si transmite aceeasi senzatie ca si hartiile mai grele.
Heatset: Metoda de tipar care utilizeaza cerneala adecvata si uscare prin cuptor.
I
Impozitie: Pozitionarea paginilor pentru tiparire pentru a cadea in ordinea corecta.
Insert: O tiparitura pregatita pentru a fi inserata intr-o publicatie sau intr-o alta tiparitura.
ISBN (International Standard Book Number): Numar de referinta dat fiecarei carti (editata atat in format traditional, cat si in format electronic) in vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei sale. De obicei, acesta se gaseste pe ultima coperta. In Romania, ISBN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.
ISO (International Standards Organization): Organizatia ce stabileste cele mai multe din standardele mondiale.
ISSN (International Standard Serial Number): Numar de referinta dat fiecarei publicatii periodice (ziare, reviste etc., editate atat in format traditional cat si in format electronic), in vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei lor. De obicei acesta se gaseste in caseta editoriala. In Romania, ISSN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.
J
JPEG (Joint Photographic Experts Group): Format grafic puternic compresat, creat pentru a da fotografiilor o inalta rezolutie.
K
Kerning: Ajustarea spatiului dintre anumite perechi de litere, ca de exemplu A si V, pentru a obtine o aparitie mai placuta.
L
Lac: Lichid transparent aplicat pe suprafata tiparita in scopul protejarii acesteia. Da un aspect mai placut tipariturii.
Lac UV: Lichid laminat aplicat si tratat cu lumina ultravioleta.
Laminare: Aplicarea pe o coala de hartie sau de carton a unei folii din plastic transparente prin presare la cald cu scopul de a o proteja si de a realiza o finisare lucioasa sau mata.
Lampa UV: Lampa electrica care emite lumina in spectrul ultraviolet, folosita in sistemele de expunere a placilor tipografice.
Lacuire: Procedeu de finisare in care un lac transparent este aplicat pe coala tiparita pentru a obtine un aspect lucios.
Legare: Strangerea colilor tiparite prin brosare (coasere) cu sarma, ata, lipire sau alte metode pentru a forma o carte.
Legenda: Material descriptiv tiparit in partea de jos a unei imagini, cu referire la aceasta. Termenul se refera de asemenea si la explicarea semnelor si/sau a simbolurilor utilizate in tabele sau harti.
Linotip: Masina tipografica ce culege si toarna literele in randuri intregi, prin apasarea unor clape. – Din fr. linotype.
Lipire “la punct fix”:Operatiunea de lipire a unui material promotional intr-un chenar stabilit prin tipar pe o pagina, executata cu aracet sau silicon.
Litografie: Procedeu de tipar in care se utilizau initial matrite plane de piatra la care imaginea ce urma sa fie tiparita absorbea cerneala, iar zonele care nu se doreau a fi tiparite atrageau apa. Placile tipografice utilizate acum sunt tratate chimic astfel incat in zonele care se doresc a fi tiparite, cerneala sa adere, iar apa nu.
Lupa de montaj: Obiect utilizat pentru a verifica o imagine tiparita, o placa sau un film tipografic.
M
Magazin: Format de publicatie folosit indeosebi la reviste (A4).
Magenta: Una dintre culorile de baza folosite in procesul de tipar. Reflecta lumina rosie si albastra si absoarbe lumina verde. Este deseori confundata cu rosu.
Montaj: Imaginea unica formata prin asamblarea mai multor imagini.
Mostra: Material sau produs finit care reprezinta un etalon pentru eventualele retipariri.
N
Negativ: Imaginile de pe un film care fac ca zonele albe sa fie negre si cele negre sa fie albe.
Nonpareil: Unitate de masura utilizata in industria tipografica, echivalenta cu 6 puncte tipografice (2,25 mm).
O
Oglinda paginii: Spatiul din cadrul unei pagini in care apare text.
Overprint: Tiparire pe o suprafata deja tiparita. Metoda se foloseste pentru a accentua schimbarile in imagine sau in text.
P
Paginatie: Numerotarea paginilor unui ziar, ale unei carti sau ale oricarui produs tiparit care necesita aceasta numerotare.
Palet: Stiva ambalata de hartie sau carton. Poate desemna si un planseu din lemn, metal sau plastic pe care se stivuiesc materialele tiparite.
Petit: Unitate de masura in industria tipografica, echivalenta cu 8 puncte tipografice (3mm).
pH-metru: Instrument de masura care indica nivelul pH-ului dintr-o solutie (caracterul acid, neutru sau bazic al unei solutii).
Pierderi acceptate: Numerice sau procentuale, aceste pierderi sunt stabilite contractual si reprezinta numarul de tiparituri necesare pentru realizarea reglajului.
Pigment: Componenta a cernelii tipografice care schimba culoarea luminii reflectate ca rezultat al absorbtiei selective a culorii. Pigmentul are deci o anumita culoare specifica pe care o transmite materialelor in a caror componenta se afla.
Placa (matrita) de hartie: Placa tipografica offset pentru tiraje mici pe care materialul cules poate fi imprimat direct.
Placa tipografica: Suport metalic de diferite dimensiuni, avand un polimer pe una dintre parti, pe care se expune textul ce urmeaza a fi tiparit (matrita). Pot fi analogice sau pentru CTP.
Plastifiere: Operatiune prin care se aplica la cald o folie de plastic peste suprafata de carton sau hartie.
Pliant: Produs tipografic de dimensiuni mici continand maxim o coala de tipar, realizat prin impaturirea (plierea) paginilor in forma dorita.
PMS: Denumire abreviata a Pantone Colour Matching System.
Policromie: Tipar executat folosindu-se toate culorile de baza (tipar color).
Polimer (fotopolimer): Strat de ordinul micronilor, sensibil la lumina, care se gaseste pe o fata a placilor tipografice.
Porozitate: Gradul de compactitate al fibrelor de hartie, care este crescut in cazul hartiei satinate si scazut in cazul celei nesatinate.
Prepress: Termen utilizat in industria tipografica sau in publishing pentru a defini procesele si procedurile care sunt folosite de la momentul primirii textului si pana la expunerea placilor pentru a fi montate in masina de tipar.
Presare: Etapa in procesul de legare. Dupa ce au fost cusute, colile sunt presate pentru a se elimina aerul.
Presiune de tipar: Nivelul de presare dintre cauciucul de tipar si hartie (carton), care conduce la imprimare.
Prisoas: Semifabricat sau produs finite realizat in plus fata de tiraj, pentru a compensa numeric pierderile ulterioare din procesul de productie.
Proces de tipar: Totalitatea operatiunilor care au ca scop imprimarea imaginii pe hartie.
Punct tipografic: Element de baza al unei imagini, egal cu 0,376mm. Utilizand o lupa, se poate observa ca imaginile tiparite sunt formate din mai multe puncte.
Punguire: Metoda de introducere in pungi a unor materiale tiparite (reviste, ziare, carti).
Q
Quadrat: unitate de masura echivalenta cu 48 puncte de tipar (18mm).
R
Rama de copiat: Utilaj tipografic ce se foloseste la expunerea placilor tipografice la lumina puternica ultravioleta.
Raster: Punct realizat prin descompunerea de culoare. O imagine este compusa din mai multe puncte de raster.
Recto: Paginile de pe mana dreapta a unei carti deschise.
Reelstand: Dispozitiv pentru sustinerea axului ce trece printr-un sul de bobina. De cele mai multe ori, contine si sistemul de franare si cel de compensare. Mai poarta denumirea de stativ de suluri. Poate fi pe un nivel, doua, trei sau patru.
Reglaj: Operatiune prin care toate elementele procesului de tiparire, brosare, plastifiere etc. sunt puse in concordanta pentru ca produsul finit sa intruneasca normele de calitate impuse.
Retiparire: Folosirea placilor vechi, spalate si verificate in prealabil, pentru a realiza o publicatie care a mai fost tiparita.
Retus: Metoda de lucru asupra graficii sau a separatiei culorilor, realizata in scopul corectarii eventualelor greseli sau al cresterii calitatii imaginii.
Rezolutie: Proprietate care se refera la calitatea materialului obtinut. Se exprima in dpi (dots per inch). Cu cat numarul de puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.
RGB(Red, Green, Blue): Culori primare denumite si culori aditive, utilizate de monitoare. Din combinarea si intensitatea acestor culori se poate reproduce intreg spectrul.
RIP (Raster Image Processor): Metoda de a printa negative din fisiere PostScript create de DTP. Hard-ul si soft-ul produc conversia datelor stocate in computer intr-o serie de linii si mici puncte, care sunt expuse pe film sau placi tipografice.
Rotativa: Utilaj tipografic format din grupuri de tipar care utilizeaza role de hartie, aceasta fiind taiata si pliata in coli de un falt (folder).

Ruta: Traseul parcurs pana la destinatia la care trebuie livrate produsele tiparite.
S
Satinare: Procedeu din procesul de fabricatie a hartiei, in care aceasta este trecuta si presata printre valuri pentru a obtine o textura imbunatatita si o suprafata fina.
Saturatia culorilor: Gradul de densitate a culorii pe care o poate avea o suprafata tiparita. Stralucirea culorii este mare la hartia cu suprafata neteda si scazuta la hartia cu suprafata neregulata, asa cum este hartia necretata. Acest lucru se produce datorita faptului ca cerneala intra mai adanc in hartia necretata. Reprezinta natura culorilor in termenii densitatii. O culoare cu o saturatie mare va avea valori densitometrice ridicate in comparatie cu o culoare care are o saturatie scazuta.
Scala de gri: Scala de valori ale luminozitatii pentru evaluarea umbrelor. De foarte multe ori, termenul se utilizeaza cu referire la scannere, ca o masura a capacitatii lor de a reda imagini in semitonuri.
Screen angles: Unghiurile la care jumatatile de ton, duotonurile, tritonurile si separarea de culoare a filmelor pentru tipar sunt plasate pentru a arata corect.
Semiton: Imagine reprodusa prin modificarea tonului original intr-un sablon de puncte de marimi diferite. Suprafetele luminoase contin puncte de dimensiuni mici, iar cele intunecoase sau umbrite – puncte de dimensiuni mari.
Semn de carte: Obiect fabricat din carton sau material textil, dreptunghiular sau sub forma de siret, utilizat in marcarea unei pagini dintr-o carte.
Separarea culorilor: Proces de pregatire pentru tiparirea graficii, a fotografiilor sau a graficii create pe computer in cele patru culori de baza (cyan, magenta, galben, negru).
Separatie de culoare: Procesul de pregatire a paginilor ce urmeaza a fi tiparite prin separarea in cele 4 culori primare folosite in industria tipografica, din care sunt create imaginile.
Serigrafie: Inscriptionare folosita pentru a imprima pe o larga varietate de materiale, cum ar fi hartie, carton, plastic, sticla, metale, tesaturi etc. Printre produsele care pot fi inscriptionate prin serigrafie se numara: postere, etichete, decals, signage si toate tipurile de textile si circuite imprimate. Avantajul procesului de marcare prin serigrafie consta in faptul ca presa poate imprima pe substraturi de orice forma, grosime si marime. O caracteristica importanta a inscriptionarii prin serigrafie este vascozitatea ridicata a cernelii care poate fi aplicata pe substrat in comparatie cu alte metode de imprimare.

Procesul de serigrafie: Procesul care utilizeaza, fereastra (purtatoarea imaginii), racleta si cerneala pentru a efectua inscriptionarea prin serigrafie. Se utilizeaza o sita poroasa intinsa perfect deasupra unui cadru de metal. Tensiunea potrivita este esentiala pentru a imprima culorile dorite. Un tipar este produs pe fereastra fie manual, fie fotochimic. Cerneala folosita in serigrafie este aplicata pe substrat prin plasarea ferestrei deasupra materialului. Aceasta este apoi trecuta prin orificiile sitei cu ajutorul unei raclete care este deplasata deasupra ferestrei. Cerneala va trece doar prin acele zone in care nu este aplicat nici un tipar, in acest fel formandu-se o imagine pe substrat.
Spatiere: Introducerea spatiului liber intre literele unui cuvant pentru a modifica lungimea sau a imbunatati aspectul randului.
Spot de culoare: Denumire utilizata in tipar atunci cand, pe langa cerneala neagra, se mai foloseste o alta culoare (de baza sau din codul Pantone) pentru a crea un efect vizual.
SRA: Serie de formate de hartie inclusa in seriile ISO, de dimensiuni mai mari decat seriile A, acordand tipografului un mic spatiu suplimentar pentru taiere.
Stacker: Utilaj folosit la suprapunerea unui numar predefinit de coli tiparite, numarate in prealabil, si eliminarea lor sub forma de pachet pentru a fi ulterior legate.
Straight: Metoda prin care colile nu sunt adunate in falt, ci sunt eliberate una cate una fara adunator (metoda “direct”).
Stralucire: Gradul minim de culoare a hartiei sau a cartonului. Termenul tehnic pentru stralucire este luminanta sau valoare Y.
Supliment: Parte componenta a unui produs finit ce se tipareste separat, dar se livreaza impreuna cu produsul.
Suport de tipar: Materialul pe care este realizat tiparul (carton, hartie, folie, metal etc.).
Supracoperta: Invelis din carton subtire sau din hartie, plasat peste coperta cartonata a unei carti.
Suprapunere: Operatiune prin care culorile se aseaza una peste cealalta luandu-se ca ghidaj semnele de suprapunere astfel incat imaginea sa fie clara si sa nu apara dublarea ei.
Stantare: 1. Taierea imaginii create pe hartie sau carton in forma finala. 2. Perforarea placilor tipografice pentru a putea fi puse in utilajul de tipar in scopul unei mai bune suprapuneri.
Stanta: Cutit metalic montat pe o placa de lemn, folosit pentru a taia in forma dorita imaginea tiparita pe coala de hartie sau de carton.
T
Tabloid: Denumire generica de origine britanica folosita pentru a desemna un ziar de dimensiuni mici (A3).
Text: Materialul scris si tiparit care formeaza continutul unei publicatii.
Text in oglinda: Reprezinta textul imprimat invers pe un suport de film sau calc, pentru a fi folosit la expunerea placilor tipografice, astfel incat imaginea de pe placa sa fie imprimata in pozitiv.
Tipar: Transpunerea unei imagini si/sau a unui text pe hartie.
Tipar “dublu paralel”: Sistem de tipar in format A5 prin care se tiparesc in paralel doua coli de tipar a cate 16 pagini.
Tipar “pe sfert”: Tipar in format A4.
Tipar full color (full policromie): Procedeu de tiparire prin care se combina cele patru culori de baza sau derivate din acestea, in scopul crearii unei imagini finale.
Tipar in coala: Presa de tipar care imprima pe coli de hartie, nu pe hartie in role.
Tipar offset: Metoda de tipar in care imprimarea imaginii pe hartie nu se face direct de pe placa hartie, ci prin intermediul unui cauciuc care preia imaginea in negativ si o reda in pozitiv pe hartie.
Tipar plan: Tipar cu alimentare in coala.
Tipograf: Specialist in grafica materialului tiparit si in arta tipografiei.
Tiraj: Numarul de exemplare comandate de catre client, ce urmeaza a fi tiparite.
Tiraj de avarie: Numar de exemplare (mai mic decat tirajul normal) pe care clientul il accepta daca au avut loc probleme de ordin tehnic independente de vointa ambelor parti.
Ton: Urme (dare) de cerneala pe suportul de tipar (hartie, carton) datorate unei umeziri precare sau unui pH al apei sub normele adecvate (5,5).
Top: Set de 500 de coli de hartie.
Transmisie facsimil: Procesul de expediere a imaginilor grafice, utilizand un aparat electronic (telefax).
Trapping: Posibilitatea de a tipari cu o cerneala peste alta.
Traseu: Deplasarea benzii de hartie din bobina prin fiecare grup de culoare al utilajului de tipar.
Trim: Taierea colii tiparite la dimensiunea corecta. Semnele de taiere se gasesc pe colile tiparite pentru a indica locul unde urmeaza a se face taierea.
Turn de tipar: Ansamblu de grupuri de tipar suprapuse pe verticala (doua, trei sau patru grupuri). In ultima perioada, se construiesc doua grupuri de tipar intr-un modul.
U
Umezire: Procedura esentiala a tiparului offset prin care se realizeaza amestecul proportional de cerneala cu apa.
Umidimetru: Dispozitiv care masoara cantitatea de apa dintr-o tiparitura, pentru evaluarea calitatii tipariturii prin efectuarea raportului dintre aceasta, greutatea totala a materialului tiparit si greutatea suportului pe care se tipareste.
V
Val de cerneala: Cilindru cu miez metalic tubular sau masiv, cu suprafata cauciucata sau nu, cu diverse diametre si duritati, folosit in preluarea, transportul, uniformizarea si aplicarea cernelii pe forma de tipar. Exista mai multe tipuri: val ductor, val alimentator, val intermediar (de transfer), val frecator (principal si auxiliar) si val inkform (val de pe placa).
Ventuza: Con din cauciuc, vidat, folosit la transportul colilor in masinile tipografice.
Verso: Pagina de pe mana stanga a unei carti deschise.
W
Web press: Masini de tiparit care folosesc role de hartie.
X
Xerografie: Procedeu de tipar folosit pentru a reproduce imagini si documente prin intermediul unui strat de material fotosensibil.
Xilografie: Procedeu tipografic in care se folosesc clisee gravate in lemn.

Termeni

Adiţionale DTP Costurile adiţionale faţă de preţul iniţial al lucrării, costuri generate ca urmare a intervenţiei pe fişiere.      

Biguire Deformarea mecanică a suprafeţei suportului în scopul plierii ulterioare a acestuia, se recomandă pentru suporturi cu gramaje peste 150 gr/mp.      

Bleed Zonă în care conţinutul grafic al unei pagini trebuie să se extindă dincolo de conturul paginii rezultat după tăiere la format finit.      

Broşare Asamblarea de pagini şi /sau coperţi împreună. Se poate face prin unul sau prin combinarea mai multora din procedeele următoare: capsare, lipire, coasere, spiralare etc.      

Bun de tipar 1. Acordul dat de către client sau de către responsabilul cu calitatea din cadrul tipografiei cu privire la  calitatea produsului tipărit;
2. Un exemplar din tiraj care respectă toate normele de calitate impuse.      

Capsare Metodă de legare în care colile îndoite pe mijloc sunt prinse de la exterior către interior cu capse metalice. De obicei, un astfel de fascicol nu conţine mai mult de 96 de pagini.      

Caşerare Operaţiunea de lipire a două coli, fie hârtie pe carton sau carton pe carton, adezivul aplicându-se pe faţa netipărită. Caşerarea poate fi simplă sau dublă şi poate fi făcută manual sau mecanic.      

Coală de tipar Termen folosit pentru a desemna exemplarul tipărit delimitat de lungimea si lăţimea colii în cazul cartonului sau al tiparului în coala şi respectiv de lăţimea rolei de hârtie şi de cut-off-ul falţului în cazul tiparului pe rotative. O coală de tipar are: 32 pagini A5, 16 pagini A4, 8 pagini A3 (tabloid), 4 pagini A2 (broadsheet).      

CMYK Abreviere pentru cyan, magenta, yellow, black – cele patru culori de bază în policromie.      

Composit Black Culoarea negru obţinută prin tipărirea tuturor celor patru componente CMYK. Cunoscut si sub denumirea de Rich Black.      

Codul Pantone Sistem de culori cu peste 1200 de nuanţe creat de firma Pantone Inc., care s-a impus ca standard de comunicare a culorii.      

CTF (computer-to-film) Metoda prin care fişierul de pe calculator este transpus pe un film fotografic. Acest film este folosit pentru a realiza imaginea pe placa tipografică convenţională, într-o ramă de copiat.      

CTP (computer-to-plate) Tehnologie folosită în procesul de tipărire în cadrul căruia o imagine creată într-o aplicaţie DTP  (desktop publishing) este expusă direct pe o placă tipografică cu ajutorul laserului. CTP-ul prezintă mai multe avantaje în comparaţie cu metoda convenţională de expunere a plăcilor. În CTP, întregul proces de transfer al imaginii de pe film pe placa de tipar este eliminat din procesul de tipar, crescând astfel claritatea imaginii şi a detaliilor.      

Culoare spot O cerneală tipografică aplicată pe anumite porţiuni ale unei coli tipărite      

Culori speciale directe Culori definite prin coduri de culoare Pantone. Se mai întâlnesc şi sub termenul de “culori solide”.      

Data predării specificaţiilor Data la care toate informaţiile tehnice pe baza cărora se executa produsul comandat sunt trimise de către client. Nerespectarea datei de predare a specificaţiilor poate influenţa data de livrare a produsului.      

Descompunere în culori, filme tipografice Materialul pregătit în calculator se descompune în cele 4 culori de bază ale tiparului (CMYK) cu ajutorul unui echipament specializat numit image-setter şi se listează pe filme tipografice.
Filmele tipografice au aspectul foliilor transparente (asemănătoare celor folosite pentru retroproiector) şi se realizează câte unul pentru fiecare culoare de baza (CMYK) şi câte unul pentru fiecare culoare specială, unde este cazul.      

Design Totalitatea informaţiilor (variante) incluzând text, imagini, fotografii ce urmează a fi tipărite.      

Documentaţia de execuţie Totalitatea informaţiilor tehnice aferente lucrării ce trebuie executată, conform cerinţelor tehnice impuse de furnizor.      

DTP Abreviere de la Desktop Publishing. Este tehnica de utilizare a unui computer pentru a “construi” design-ul de imagini şi pagini, de combinare a textelor şi graficii în vederea redării ansamblului creat prin intermediul unui imagesetter pe hârtie, film sau placă tipografică.      

Embosare Aplicarea unei sigle sau a unui text în relief pe hârtie, carton sau PVC subţire. Se mai numeşte şi “timbru sec”.      

Fălţuire Îndoirea colilor de hârtie în diverse moduri (simplu, dublu paralel, în cruce, armonică), respectând o anumită ordine de succesiune a feţelor. Se recomandă pentru suporturi cu gramaje cuprinse între 40 gr/mp si 170 gr/mp.      

Finisare Aducerea produsului la forma finită prin diferite procedee de prelucrare (tăiere, biguire, fălţuire, caşerare etc.) cu ajutorul utilajelor specifice industriei tipografice.      

Foliere la rece sau la cald Aplicarea unui strat de până la 34 microni de folie transparentă mată sau lucioasă, pe o faţă sau pe ambele feţe ale produsului.

Forzaţ Coală de hârtie sau carton folosită la cartea legată care este lipită de verso-ul coperţii şi de prima şi ultima pagină a blocului de carte.      

FTP (File Transfer Protocol) Metoda standard de transfer a fişierelor între diferite calculatoare utilizând o conexiune prin internet.      

Hârtie cretată Hârtie acoperită cu un strat de cretă şi alte substanţe care, împreună, îmbunătăţesc reflectivitatea şi aderenţa cernelii.      

Hârtie offset Este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tipări imagini în policromie şi culori speciale. Se recomandă pentru interior de carte, broşuri, etc. În general acest suport nu se lăcuieşte. Utilizând gramaje mai mari de 150 gr/mp se pot obţine imagini in condiţii tehnice excelente.      

HDC Abreviere de la hârtie dublu cretată (pe ambele feţe).      

Hot print Aplicarea la cald de folie metalizată pe un suport.      

Imprimare Procesul de transfer pe hârtie sau pe alt substrat, a unei imagini de pe un suport original cum ar fi film negativ sau pozitiv, memorie electronică, matriţă sau placă.      

Intervenţii pe fişiere Intervenţii efectuate în faza de pre tipar în fişierele oferite de client pentru corectarea unor greşeli de editare, fără modificarea designului original. Aceste modificări sunt solicitate sau acceptate de către client.      

Lac offset Lac ce dă un aspect îmbunătăţit imaginilor.      

Lac UV selectiv Lac special aplicat pe anumite zone ale suportului pentru a obţine efecte grafice deosebite. Acest tip de lac, prin tratare la lumina cu ultra-violet, polimerizează şi devine mult mai lucios, oferind un aspect deosebit porţiunii lăcuite.      

Lăcuire Procedeu de finisare prin care un lac transparent este aplicat pe coala tipărită pentru a obţine un aspect lucios.      

Laminare Aplicarea pe o coala de hărtie sau de carton a unei folii din plastic, transparentă şi groasă (între 70 si 250 microni) prin presare la cald cu scopul de a o proteja şi de a realiza o finisare lucioasă sau mată. Se poate realiza pentru dimensiuni de maximum A3.      

Layout Suprafaţă delimitată în care sunt expuse elementele grafice.

Legare Strângerea colilor tipărite prin broşare (coasere) cu sârmă sau aţă, lipire sau alte metode pentru a forma o carte.      

Negativ Reprezintă imaginile de pe un film care fac ca zonele albe să fie negre şi cele negre să fie albe.      

Overprint Supraimprimare a unei culori pe un alt fond de culoare. Se utilizeaza în special la tipărirea textelor negre.      

Placă tipografică Placă de aluminiu special preparată folosită ca matriţă pentru imprimarea prin procedeul de tipar plan offset      

Plotare Decuparea cu ajutorul ploterului (maşină programată cu ajutorul calculatorului) a oricarui tip de format (ex: decuparea literelor şi a figurilor pentru banere).      

Policromie Termen larg utilizat pentru imprimarea color utilizând procedeul de cvadricromie (toate cele 4 culori de baza CMYK).      

Perforare Metodă de finisare constând în aplicarea de perforaţii în linie dreaptă la distanţe mici unele de altele pentru facilitarea detaşării unui format (a unei pagini) dintr-un bloc de formate.      

Prepress Termen utilizat in industria tipografică sau în publishing pentru a defini procesele şi procedurile ce au loc între momentul obţinerii bunului de tipar de la client si până la momentul începerii propriu-zise a procesului de tipărire (impozitie, montaje, expunere de filme, expunere de plăci, etc.).      

Prisos Semifabricat sau produs finit realizat în plus faţă de tirajul necesar, pentru a compensa numeric eventualele pierderi ulterioare din procesul de producţie.      

Proof digital Coală imprimată prin procedee digitale speciale care să constituie tipar de probă. Procedeul este astfel calibrat încât să permită simularea tiparului finit cât mai aproape de rezultatul final, oferind astfel posibilitatea de a detecta înaintea tiparului propriu-zis a eventualelor defecte sau lipsuri de informaţie.      

RGB (Red, Green, Blue) Culori primare denumite şi culori aditive, utilizate de monitoare. Din combinarea şi intensitatea acestor culori se poate reproduce întreg spectrul. Nu se da NICIODATA la tipar un fisier in format RGB.

RIP (Raster Image Processor) Metodă de a printa negative din fişiere PostScript create de DTP. Hard-ul şi soft-ul produc conversia datelor stocate în computer într-o serie de linii şi mici puncte, care sunt expuse pe film sau plăci tipografice.      

Riţuire Operatie care se aplica autocolantelor pentru a putea fi dezlipite intr-o anumita forma.      

Separaţie de culoare Procedeul de descompunere a imaginilor (Fişierelor) color utilizând tehnologie digitală adecvată (RIP) în culorile componete în vederea realizării matriţelor de tipar.      

Ştanţare Tăierea la forma dorită a unui material, cu ajutorul matriţelor şi a maţinilor de ştanţat.      

Termen de execuţie Perioada de timp necesară pentru executarea unui produs, pe baza specificaţiilor date de client (fişiere, machete, proof, materiale etc). Termenul de execuţie poate diferi de cel de livrare.      

Termen de livrare Data la care produsul finit comandat va fi livrat.      

Tipar digital Imprimarea de policromii pe hârtie specială, mată (până la 190g/mp), cu ajutorul tehnologiei de tipar computerizat. Se foloseşte la tiraje mici, costurile fiind ridicate.      

Tipar offset: Procedeul de imprimare prin care imaginea de pe matriţa de tipar (placa offset) se transferă pe suport (hârtie) prin intermediul unui cilindru de cauciuc special. La această operaţie executată pe maşini speciale, matriţa de tipar nu vine în contact direct su suportul de imprimare (offset).      

Index termeni tipografici

Termeni principali comuni procedeelor de tipar folosite in industria poligrafica:

aparat de imprimabilitate – aparat de incercare a caracteristicilor de imprimabilitate ale diferitelor combinatii de cerneluri si de suporturi de tipar, in conditii asemanatoare conditiilor de tiparire

cerneala acoperitoare – cerneala lipsita aproape in totalitate de transparenta

cerneala dublu ton – cerneala colorata sau neagra, care in intervalul dintre tiparire si uscare formeaza o aureola de alta culoare in jurul punctelor de raster

cerneala de tipar – amestec stabil de pigmenti, lianti, solventi, sicativi, destinat depunerii lui pe suportul de tipar, prin intermediul unei forme de tipar in procesul de tiparire

coala de tipar – unitate de masura pentru exprimarea volumului fizic al unei lucrari, corespunzatoare suprafetei unei forme de tipar impartita in pagini, care se imprima pe o fata a unei coli de hartie

corp de litera – dimensiune a semnului tipografic sau a randului-bloc masurata in puncte tipografice pe verticala semnului tipografic

forma de tipar – ansamblu material realizat in vederea reproducerii manuscriselor si/sau originalelor, constituit din elemente tiparitoare si netiparitoare, cu ajutorul carora, in procesul de tiparire se transfera cerneala, pe cale directa sau indirecta,pe suportul de tipar

format brut – format al unei carti, reviste, obtinut prin indoirea succesiva a colii de hartie tiparite

format finit – format al unei carti, reviste, brosuri, rezultat din rotunjirea prin taiere la trei margini a formatului brut

grad de alb – capacitate de reflexie difuza a unui suport de tipar, masurata prin raportarea la un etalon

imprimabilitate – ansamblu de proprietati ale unui suport de tipar si ale unei cerneli, care permit obtinerea unor tipare de calitate in conditii optime, dintr-un anumit procedeu de tipar

macheta – schema obligatorie de aranjare a textului si imaginilor la pregatirea formei de tipar pentru tiparire

policromie – imagine tiparita in semitonuri redand culorile spectrului vizibil. Se obtine in mod obisnuit prin tiparire cu cerneluri care redau culorile complementare azuriu, galben, purp

tipar dublat – tipar defect care consta in dublarea conururilor elementelor tiparitoare

tipar duplex – tipar al unei autotipii obtinut cu ajutorul a doua forme de tipar executate dupa aceeasi imagine, la tiparire neavand loc un amestec aditiv sau subtractiv al culoriloe

tipar partial – tipar executat cu un numar incomplet de cerneluri fata de tiparul final

tipar perlat – tipar defect, neuniform si patat

tipar cu pete de culoare – tipar executat inaintea tiparirii tirajului, dupa forme de text sau de ilustratii, intr-una sau mai multe culori, in scopul depistarii eventualelor erori si al aprecierii calitative a executiei fazelor premergatoare

tipar de proba –  tipar executat inaintea tiparirii tirajului, dupa forme de text sau de ilustratii, intr-una sau mai multe culori, in scopul depistarii eventualelor erori si al aprecierii calitative a executiei fazelor premergatoare

 Termeni principali privind publicatiile si componentele acestora:

afis – publicatie constind dintr-o foaie cu o singura pagina tiparita, destinata informarii, reclamei etc

brosura – publicatie neperiodica avand cel putin 5 pagini si cel mult 48 pagini (cu exceptia paginilor de coperta)

bun de tipar – formula prin care tipografia este autorizata sa tipareasca o lucrare pe baza ultimei corecturi in tirajul comandat

format de carte (de brosura) – dimensiunile, in mm, ale unei carti sau ale unei brosuri in lumgime (inaltime) si latime, obtinute prin faltuirea o data sau de mai multe ori a unei coli de hartie tiparite si rotunjite prin taiere la trei margini (la cap, lateral si la picior)

preprint – publicatie cu tiraj redus, realizata prin multiplicare, pentru o lucrare stiintifica sau tehnica, aparand inainte de a fi tiparita intr-o publicatie seriala stiintifica a domeniului

tiraj – totalitatea exemplarelor unei lucrari tiparite deodata cu una sau mai multe forme de tipar

SURSE: DEX, Petrica si Adrian Campean – (Tipografia Arta), Racz Karoly (Siko Romania), Nagy Peter (Idea Print) www.madeinstudio.ro, Ziarul Tipograful Transilvan, Arhive personale, site vechi tipoghid.ro

Poti contribui la Dictionar termeni poligrafici: scrie-ne la tipo@tipoghid.ro

dinamobet -
asyabahis
- Bodrum escort - Benjabet yeni giriş - Anadolu casino giriş -
asya-bahis.net
- timebet.live Back to Top