[wd_asp elements='search' ratio='100%' id=1]
look these up www.pornance.net straight amateur black dude sucking cock. www.fuck-videos.net www.zettaporn.com do your chores or suck my dick.

Tipografie

Tipografie
Bine ati venit la pagina de garda Tipografie, a portalului nostru!
Pagina de garda a domeniului Tipografie este pagina reprezentativa a domeniului Tipografie cu info, explicatii si link catre tipografii.

Profile Description

Categoria: Tipografie

Aceasta este Pagina de garda, de referinta, pentru domeniul Tipografie al portalului www.tipoghid.ro. Vom posta mai multe informatii despre acest domeniu. 

Ce este o tipografie?

TIPOGRAFÍE, tipografii, s.f. Definiție – Întreprindere sau atelier în care se execută lucrări de tipar, tipărire de cărți și reviste etc.; imprimerie.

“O! zile de necrezut, cînd mînăstirea Neamțu, cu tipografia ei, cu cărturarii ei… revărsa lumina cunoștinței peste tot!” GALACTION, O. I 221.

“Pot fi, în același timp, și sufler, și copist la teatru, și corector într-o tipografie.” CARAGIALE, O. III 289.

“Aștept să-mi aducă de la tipografie vreo cîteva exemplare din broșura mea.” BĂLCESCU, la GHICA, A. 508. 

Tipografia – (din greacă τυπογραφία — tipografía, cuvânt compus din „τύπος” — tipos, lovitură, amprentă, figură, și „γραφή” — grafi, grafie) reprezintă arta și tehnica tipăritului, a formei și aranjării literelor pe un document scris. În teoria mediilor se referă la scrisul tipărit, în contrast cu scrisul de mână, scrisul electronic sau textele neliterare. Deseori termenul se referă și la hârtia folosită și coperțile lucrării. Astăzi se referă cu precădere la procesul creativ care se aplică la literele individuale, scris, imagini, linii, suprafețe, dar și interspații, margini, punerea în pagină (în engleză layout) și alte elemente grafice ale tipăriturilor și mediilor electronice. Totuși, designul propriu-zis (concepția și proiectarea) al fonturilor (seturilor de caractere) și literelor individuale nu e considerat parte a termenului.

Prin extindere, și textele mișcătoare de pe diverse ecrane pot profita de creativitatea tipografilor multimedia, putând fi posibil să se genereze litere (texte) mișcătoare, dar și cu mărime, formă și culoare în continuă schimbare etc.

Câteva exemple de meserii strâns legate de termenul de tipografie: tipograf, zețar, designer grafic, desenator tehnic, director artistic de producție, artiști în domeniul graffiti, designer web și multe altele. În plus, era digitală, computerizată, a lărgit enorm cercul celor care se ocupă cu tipografia sau diverse aspecte ale ei, astăzi oricine având acces la procesul creativ tipografic.

Încă din Antichitate existau cărți sub formă de manuscrise elaborate în atelierele unde lucrau copiștii sau scribii, care uneori modificau textul pe care trebuia să-l copieze, din greșeală sau deliberat. Începând cu secolul al XIII-lea, numărul cititorilor în Occident crește. Cu toate că în acea perioadă scribii erau mai numeroși ca înainte, totuși activitatea lor începea să nu mai fie eficientă, mai ales că au apărut noi exigențe intelectuale, când erudiții și-au dorit ca lucrările să fie cât mai conforme cu textul autorului. De aceea, la sfârșitul Evului Mediu, s-a constat nevoia unui nou procedeu de reproducere a scrisului care să ofere posibilitatea unei difuzări mai largi și mai fidele a acestuia față de original. Cerințele acestui procedeu au fost atinse prin folosirea tiparului

Având în vedere noile cerințe, mai mulți cercetători au încercat să-și aducă aportul. Tehnologia tipăririi a progresat pe parcursul secolelor iar diverși cercetători s-au remarcat prin aportul lor. Prima dintre condițiile tiparului a fost invenția chinezească a hârtiei preparată din coajă de dud și deșeuri din mătase, apoi din cânepă, deoarece pergamentul folosit până atunci ca suport al scrisului, fiind sfărâmicios și gros, nu se potrivea pentru tipar. Primul tipar cu caractere mobile din lume a fost inventat de Bi Sheng între anii 1041 și 1048 în timpul dinastiei chineze Song. Acest tipar folosea caractere mobile din porțelan. Oficialul Wang Zhen din timpul dinastiei Yuan a inventat tiparul cu caractere mobile din lemn. Tiparul cu caractere mobile din metal a fost inventat în Coreea, probabil de către Choe Yun-ui. Prima carte tipărită din lume care a rezistat până în zilele noastre este Jikji (백운화상초록불조직지심체요절/ 白雲和尙抄錄佛祖直指心體要節) care a fost tipărită în Coreea, la templul  Heungdeok, în anul 1377. Ea se află acum la Bibliothèque nationale de France, în Paris.

În Europa, tipografia modernă, cu litere mobile din plumb, împreună cu presa de tipar mecanică, îi este atribuită, de regulă, orfevrului Johannes Gutenberg (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg), din Mainz. Procedeul respectiv a fost pus la punct, după câțiva ani de încercări, în preajma anului 1450. Aliajul din care și-a turnat literele, ce avea la bază plumbul, a fost atât de bine realizat încât continuă să fie folosit pentru tiparul înalt, chiar și în prezent. Gutenberg a născocit tehnici specializate pentru turnarea și combinarea poansoanelor de literă, relativ ieftine și în cantități mari, suficiente pentru tipărirea mai multor exemplare de text. Inovația respectivă a constituit baza și, totodată, a permis nașterea fenomenului pe care azi îl numim revoluția tipografică.

Prima carte tipărită, în Europa, cu litere mobile din plumb, a fost Biblia Gutenberg.

(Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tipografie, DEX)

În prezent există mai multe tipuri de tipografii.

Cele mai uzuale sunt următoarele:

  • Tipografie offset – se adresează în special domeniului comercial, pliante, cataloage, mape, flyere.
  • Tipografie flexografică – acestui proces de tipar i se spune mai mult imprimare flexo decât tipărire flexografică. Se adresează industriei ambalajelor alimentare în special ambalaje tip pungi, chips, pop corn, etichete autoadezive mezeluri, băuturi, etc.) 
  • Tipografie ambalaje – tipărire offset clasic și finisare cutii din carton mici și mijlocii, până la o grosime de 400 gr/mp. Se folosește carton duplex, (cu spate gri sau alb)sau DCL/DCM în funcție de modelul cutiei. Când se tipărește pe hârtie subțire, aceasta urmează să fie lipită/cașerată pe un carton ondulat dând impresia ca a fost tipărită direct cutia.
  • Tipografie digitală – Principiul de functionare a tiparului digital constă în reproducerea unor informaţii digitale direct pe un mediu de tipărire, fără a necesita realizarea unor matriţe, plăci, ca și în cazul tiparului offset. Cele mai utilizate tehnologii de tipar digital sunt laser şi inkjet. Tiparul digital este considerat util pentru tiraje mici şi medii pentru că nu necesită un termen de execuţie lung. Dimpotrivă, este cel mai scurt. Industria digitală a dezvoltat în special afaceri de genul copy center, copy shop, centre de copiere. Liderii din acest domeniu îi acordă lui Benny Landa creditul pentru inovarea acestei industrii. Benny Landa este supranumit drept profetul industriei digitale de tipar, deoarece pe langă inovațiile aduse, el a prevăzut exact evoluția și necesitatea acesteia.
  • Tipografie digitală industrială – Este caracterizată de echipamente mai mari și mai performante de tipar digital. S-a dezvoltat și în forma de tipar digital rotativ, cu alimentare din rolă, bobină, sul. Servește tot mai mult zonele de tiraj și calitate apropiate tipografiei offset. Acest domeniu se dezvolta cu o rapiditate uimitoare. A câștigat teren mult în zona tipăririi etichetelor autoadezive de tiraj mic și mediu dar și tipar cărți, reviste și broșuri.
  • Tipografie web offset – în  Romania i spune rotativă offset. Este alimentată cu hârtie din rolă/bobină. Se folosește în special pentru ziare, reviste, suplimente comerciale, cărți, manuale tiraje mari. Aceasta poate fi heat-set sau cold-set. Prima are un sistem de răcire rapidă a cernelei, iar cea de a doua a rămas cu sistemul clasic de uscare, prin absorbția treptată a acesteia prin evaporare.

În ultimii 30 de ani s-au dezvoltat multe modalități de imprimare cum ar fi, imprimare serigrafică, tampografică, 3D, print digital și altele dar acestea nu sunt încadrate la domeniul “tipografie” ci la cel de copy center si productie publicitară.

Pentru a accesa DIRECT lista si harta cu firme din domeniul Tipografie dati click pe imaginea alaturată:

Asa cum am promis, actualizăm în permanență baza de date online a portalului nostru atât cu firme cât și cu informații utile.

Cum ne puteți ajuta?

Aveți informații din domeniu sau cunoașteți o firmă din domeniul tipografie care nu apare în portalul www.tipoghid.ro? 

Va rugam scrieti-ne la email: info@tipoghid.ro. Vă mulțumim!

 

 

Rubrica Tipografie este susținută de către  Tipografia Arta:

 

 

 

Evalueaza si tu

Lasa un comentariu

Back to Top