[wd_asp elements='search' ratio='100%' id=1]
processing

Editura Limes

Bine ati venit la Editura Limes !
Creată în noiembrie 1998, Editura LIMES îl are ca fondator pe scriitorul MIRCEA PETEAN. Dacă în 1999 apăreau la LIMES 19 titluri, în 2002 au apărut 50, iar în 2003 şi 2004 circa 100, în 2005 am depăşit suta, iar de atunci încoace ne-am fixat la circa 120 de titluri pe an.

Descriere profil

Ultima modificare la

LIMES – MARGINEA DEZMĂRGINITĂ !

De ce a fost nevoie de o nouă editură, ţinând cont că, la Cluj, ca şi în toată ţara, sunt foarte multe alte edituri? Iată o întrebare care mi-a fost pusă nu o singură dată în ultimii 15 ani, de când fiinţează LIMES-ul. “Asta nu face decât să mă îndârjească” a fost răspunsul meu invariabil.

De ce LIMES? a sunat invariabil cealaltă întrebare. Limesul, la romani, era o margine de imperiu neapărată natural unde ei au înălţat valuri de pământ, sisteme de castre etc. Căci, ce este cultura dacă nu un limes în calea barbariei? Denumirea ne-a fost sugerată de către Mircea Zaciu, marele nostru prieten, care este, astfel, naşul de botez al editurii noastre.

Ajunşi în acest punct aş schiţa o mică theoria. Am practicat întotdeauna un fel de religie a întâlnirii. Etica petenească are în centrul ei acest concept al întâlnirii: cuvine-se să încerci să laşi în urma ta o urmă luminoasă; cuvine-se să faci în aşa fel încât semenii să fie bucuroşi că te-au întâlnit. Poetul în schimb, crede că poezia altceva nu-i decât întâlnire ridicată la putere şi, implicit lectura, atunci, poate fi definitã ca extragere a întâlnirii de sub ultimul radical. Editorul a transformat încet, încet această religie şi această algebră a întâlnirii într-o practică. Iată-mă, aşadar, întâlnindu-mă aproape zilnic – de regulã la Café River, acolo mi-am mutat “biroul” – cu prietenii, autorii şi colaboratorii mei.

Nu se mai citeşte în ziua de azi. Omul preferă imaginea în locul cuvântului. E o bulimie de imagini gata fabricate ce nu s-a pomenit. Foamea de literă plumbuită nu mai e de actualitate; ne arde măruntaiele o crâncenă foame de imagini. E mult mai comod şi mai plăcut, pare-se, chiar excitant, să te hrãneşti cu posmagi gata muiaţi.

 

Evalueaza si tu

Lasa un comentariu

Firme

Editura Limes

de Tipoghid Timp de citit 1 min
Back to Top